İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemiz Uluslararası İlişkiler Bölümünde " Türk Dış Politikasında Arabulucuk Girişimleri " Semineri Düzenlendi


Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü gündem serisi kapsamında düzenlediği seminerlerin ikincisini gerçekleştirdi. 25 Mayıs Çarşamba günü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Tayfur Özşen Dersliği Salonu'nda gerçekleşen seminerin moderatörlüğünü Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı yaparken, konuşmacı olarak da Polis Akademisi Dr. Öğretim Üyesi Yakup Şahin yer aldı.

Seminere Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Altan, Fakülte ve bölüm akademisyenleri ile Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrenci Topluluğu üyeleri ve fakülte öğrencileri katıldı. Seminer öncesinde söz alan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, "Bu yıl Üniversitemizin 30. yılı. Mersin Üniversitesi 30 yıldır bilim üretmeye çalışıyor. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Üniversitemizin en eski fakültelerinden biri. Uluslararası İlişkiler bölümümüzde 6. yılını tamamlamasına rağmen oldukça başarılı işler gerçekleştiriyor. Fakültemizin en genç, en dinamik bölümlerinden. Ülkemizin coğrafi ve küresel anlamdaki öneminden dolayı uluslararası ilişkiler alanında çalışan bir akademisyenin konu bulmakta zorlanmayacağını düşünüyorum." dedi. Konuşmasında arabulucuk konusunun öneminden bahseden Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yağcı, bu önemli semineri düzenleyen tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür etti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı'nın konuşmasının ardından başlayan seminerde öncelikle moderatör, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölüm başkanı Doç. Dr. Buğra Sarı söz aldı. Katılan tüm konuklara teşekkür ederek başlayan Sarı, "Bu 'Türk Dış Politikasında Arabulucuk Girişimleri' adını verdiğimiz seminer, gündem serisi kapsamında ikinci seminerimiz. Amacımız öğrencilerimizin akademik ihtiyaçlarını bir nebze de olsa karşılayabilmek. Uluslararası İlişkiler Öğrenci Topluluğu 1 ay önce kuruldu. Ve hızlı bir şekilde faaliyetlere başladılar. Öğrencilerimizin akademik etkinliklere olan hevesi bizim için itici güç." dedi. Öğrencilerine bu heveslerinden dolayı teşekkür eden Sarı, seminere konuşmacı olarak katılan Polis Akademisi Dr. Öğretim Üyesi Yakup Şahin'e sözü bıraktı.

Türk dış politikasındaki arabulucuğun son 20 yıldan beri temel dış politika konularından biri haline geldiğini belirten Şahin, "Özellikle Rusya - Ukrayna kriziyle birlikte Türkiye'nin arabuluculuğu, yeniden arabuluculuk tartışmalarını gündeme getirmiştir. Türkiye 2020'ye kadar özellikle Ortadoğu ve Balkanlar coğrafyasında farklı aktörler arasında arabulucu olmaya çalışmıştır. Bununla beraber Türkiye, Finlandiya ile birlikte arabuluculukla ilgili bir merkez kurmuştur. Birleşmiş Milletler'de 8 defa İstanbul Arabuluculuk Konferansı yapılmıştır. Dolayısıyla arabuluculuk, Türk dış politikasında önemli bir konu haline gelmiştir. İlerleyen dönemlerde Türkiye'de arabuluculuğun daha yoğun olacağını tahmin ediyoruz. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya yani Balkanlar ve Ortadoğu coğrafyası zaten uyuşmazlıkların çok fazla yaşandığı bir yerdir. Böyle bir coğrafyada Türkiye gibi bir aktörün barışı sağlaması açısından önemli katkılar yapacağı tahmin edilmektedir." dedi.

Seminerde Polis Akademisi Dr. Öğretim Üyesi Yakup Şahin'in konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Polis Akademisi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Şahin'e seminer sonrasında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Altan'ın  teşekkür plaketi vermesi ardından seminer sona ermiştir. 

Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü





  • 2022-05-27 12:27:44
  • 5318